Top 5 producatori de pneuri auto

Michelin

Michelin este un producător de pneuri auto originar din Franța. Pe plan mondial, Michelin este cel mai mare producător de anvelope, având o cotă de piața de aproximativ 20%. Acest producător comercializează anvelope pentru orice tip de vehicul, de la autoturisme până la avioane și de la biciclete până la navete spațiale.

Compania a fost fondată în anul 1889 și activează pe piața românească începând cu anul 2001, operând trei unități de producție.

Bridgestone

Bridgestone Corporation este o multinațională producătoare de pneuri auto și de piese de camioane. Compania a fost fondată la data de 1 martie 1931 în Kurume, Fukuoka, Japonia, iar numele acesteia înseamnă ”pod de piatră” atât în japoneză, cât și în engleză. În momentul de față Bridgestone Group deține 141 de fabrici în douăzeci și patru de țări.

Goodyear

Goodyear Tire and Rubber este o companie americană producătoare de pneuri auto și produse adiacente din cauciuc, cum ar fi tuburi elastice, tălpi de pantofi și diferite piese pentru aparate și instrumente electrice.

Aceasta a fost fondată în anul 1898 de către Frank Seiberling, iar astăzi este cel de-al treilea producător de pneuri din lume după Michelin și Bridgestone. Deși compania nu este conectată într-un fel sau altul de Charles Goodyear, inventatorul cauciucului vulcanizat în 1839, aceasta a fost numită în onoarea sa. În anul 2005, Goodyear a avut o cifră de afaceri de 19,7 miliarde de $.

Continental

Continental AG este un concern internațional cu sediul în Germania, producător de componente auto, pneuri, sisteme de frânare, sisteme de control al stabilității și-așa mai departe. Compania a fost fondată mult mai devreme ca Michelin ori Goodyear, mai exact în anul 1871 și are sediul central în Hanover, Lower Saxony, Germania.

În România aceasta deține un număr de opt unități de producție și trei centre de cercetare și dezvoltare în Timișoara, Sibiu, Carei, Arad și Iași, iar în anul 2010 număra nu mai puțin de 8.300 de angajați români.

Pirelli

Pirelli este un fabricant de pneuri auto cu sediul la Milano, în Italia. Multinaționala deține o cifră de afaceri de 4.8 miliarde de euro (2006), număra aproximativ 28.000 de angajați (2006) și are un venit net de 401 milioane de euro (2006).

Compania a început producția în anul 1902 și are 24 de fabrici în 12 țări. La nivel mondial producția de anvelope Pirelli depășește 50 milioane de unități. În România, compania a început activitatea în anul 2007, când a produs 2 milioane de anvelope.