Producătorul italian de cauciucuri Pirelli va fi preluat de o companie chineză pentru 7,1 mld. euro

Producătorul italian de cauciucuri Pirelli va fi preluat de compania chineză de stat China National Chemical, într-o tranzacţie în valoare de aproximativ 7,1 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai mari achiziţii realizate de o companie de stat din China în ultimii ani.

O divizie a companiei chineze de stat, ChemChina, va cumpăra iniţial o participaţie de 26,2% la Pirelli, în valoare de 1,8 miliarde de euro.Această participaţie este deţinută în prezent de Camfin, un vehicul de investiţii controlat indirect de directorul executiv general şi preşedinte al Pirelli, Tronchetti Provera, care a acceptat deja oferta înaintată de ChemChina, relatează Bloomberg.

ChemChina va deţine minimum 50,1% din vehiculul de investiţii prin intermediul căruia va controla participaţia de 26,2% la Pirelli. Camfin va reinvesti o parte dintre veniturile rezultate în urma vânzării acţiunilor la Pirelli în noul vehicul.

Ulterior, compania din China va lansa o ofertă pentru a prelua restul pachetului de acţiuni, pentru aproximativ 15 euro pe unitate, potrivit The Wall Street Journal.

pirelli3_400

Tranzacţia este cea mai mare achiziţie realizată de o companie chineză în Italia şi va permite Chinei să intre pe piaţa internaţională a cauciucurilor. În schimb, Pirelli, al cincilea producător de cauciucuri la nivel mondial, îşi va dubla volumul producţiei de cauciucuri pentru camioane prin combinarea afacerii sale cu cea a ChemChina.

În luna decembrie a anului trecut, Pirelli a anunţat că a încheiat vânzarea fabricii din Slatina, unde se producea sârmă de oţel, către grupul belgian Bekaert, care a preluat participaţia de 80% deţinută de Pirelli, restul de 20% din acţiuni fiind în continuare deţinut de producătorul german de componente auto Continental, prin filiala Continental Global Holding Netherlands.

Pirelli mai deţine în România o fabrică de anvelope la Slatina şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.

sursa: mediafax.ro