Presiune cu azot si presiune corecta

Presiune cu Azot

Umflarea anvelopelor cu azot

Mai jos sunt prezentate anvantajele pentru care se recomanda ca toate anvelopele sa fie umflate cu azot: Azotul este folosit la umplerea anvelopelor, pentru a reduce riscul unei explozii in cazul supraincalzirii cauciucului sau oxidarea accelerata a anvelopei, la solicitari mai intense. Mareste gradul de siguranta al tuturor anvelopelor prin asigurarea unei presiuni constante un timp mai indelungat, ceea ce ar micsora riscul de a face pene in rulaj. In absenta oxigenului, lipseste umiditatea care, in timp, influenteaza imbatranirea amestecurilor, a structurii interne a cauciucului si a elementelor metalice ce duce la incetinirea formarii de ruginå pe jante, deoarece nu contine pulberi, ulei, umiditate sau substante care pot intr-un fel sau altul sa compromita viata cauciucurilor. Acest gaz este mai putin influentat de variatiile de temperatura, spre deosebire de anvelopele umplute cu aer care isi modifica destul de mult presiunea intre starile de frig si de cald.

Un alt avantaj este faptul ca anvelopa din cauciuc este mai putin permeabila la azot decat la oxigenul din aer, azotul prezentand o molecula mult mai mare, deci pierderile de presiune in anvelopele cu azot sunt mult mai mici decat cele din anvelopele umflate cu aer si in acest mod se obtine o uzura redusa a caii de rulare a pneului, creste durata de folosire a anvelopelor se reduce considerabil consumul de carburant ceea ce genereaza cheltuieli de intretinere mai mici a autovehiculelor.

Azotul este mai stabil decât aerul care este sensibil la salturile de presiune si temperatura si in consecinta, aceastå stabilitate are repercursiuni pozitive asupra prizei la drum a pneurilor si a sigurantei vehicolului. Azotul este foarte util si pentru vehiculele care stationeaza vreme indelungata ca: remorci, caravane sau motociclete. Stationarile indelungate in timpul anului pot altera „mecanica” cauciucurilor accelerând imbatranirea structurala si astfel reducand siguranta în utilizare.

Presiune Corecta

Presiunea aerului

Pneurile dv. sunt la presiunea optima? Exista sanse ca ele sa aiba cu 8 psi pana la 18 psi sub presiunea recomandata. Cel mai obisnuit mod de a afecta pneurile este umflarea necorespunzatoare. Presiunea scazuta cauzeaza uzura neuniforma a benzii de rulare a anvelopelor, precum si o proasta manevrare si tractiune a vehiculului. Pneurile umflate insuficient se pot incalzi excesiv si pot exploda in mod neasteptat.

Mentinerea presiunii recomandate in anvelope este una dintre cele mai simple modalitati de a economisi benzina, marind durata de viata a benzii de rulare a pneului si asigurand siguranta.

Verificati intotdeauna presiunea aerului din pneuri si faceti reglari atunci cand ele sunt reci (cand anvelopele nu au rulat timp de 2 ore). Presiunea aerului ar trebui verificata cel putin la doua saptamani odata. Acesta este un lucru important, intrucat daca temperatura aerului de afara se schimba, la fel se intampla si cu cea din pneuri. La o scadere a temperaturii cu 10 grade poate reduce presiunea din pneuri cu 1 psi. Aceasta inseamna ca, daca v-ati reglat presiunea din anvelope in iulie si nu le mai verificati pana in decembrie, s-ar putea sa fi pierdut mai multe psi, micsorand distanta parcursa cu acelasi consum de carburant si provocand uzura prematura a pneurilor. De asemenea, amintiti-va sa verificati pierderea de presiune a rotii de rezerva. 

“Nota - presiunea din anvelope poate fi “acordata”, insa, cu toate acestea, nu ar trebui NICIODATA  sa depasiti presiunea maxima marcata pe flancul pneului, si NICIODATA sa reglati presiunea sub cea recomandata in manualul proprietarului vehiculului.

De asemenea, daca ati modificat deja dimensiunea anvelopelor fata de cea originala, s-ar putea sa fie necesar ca presiunea minima sa fie ajustata. Consultati un profesionist in jante/anvelope pentru presiunile corecte.

sursa: masini.ro