Istoria anvelopei

   Inainte de aparitia si dezvoltarea cauciucului anvelopele erau simple benzi amplasate in jurul rotilor pentru a preveni uzura si disturgerea acestora. Cele mai vechi anvelope erau benzi de piele, ulterior de fier aplicate e roti din lemn ale carutelor si vagoane. Anvelopa era incalzita in focul unei fierarii, era asezata peste roata si apoi stinsa, cauzand metalul sa se contracte si sa se stranga bine pe roata. Un muncitor calificat, numit rotar, era cel care realiza aceasta munca. Inelul exterior servea la legarea segmentelor intre ele oferind si o suprafata rezistenta la uzura.

  Anvelopele timpurii de cauciuc erau solide (nu erau pneumatice). Prima anvelopa pneumatica practica a fost realizata in anul 1887 de catre inventatorul scotian John Boyd Dunlop in timp ce activa ca si veterinar in Belfast. Dunlop a realizat inventia pentru bicicleta fiului sau, incercand sa previna durerile de cap ale copilului in timpul plimbarilor pe drumuri neprietenoase. Aplicatia pentru patent a lui Dunlop a fost completata de la Oriel House, Westland Row din Dublin in anul 1893.discounttirescincinnati_400

    Patentul lui Dunlop a fost declarat ulterior invalid din pricina unei tehnici anterioare a compatriotului sau Robert William Thomson. Totusi, Dunlop este creditat cu “realizarea unui cauciuc ce putea rezista uzurii de a fi o anvelopa pastrandu-si in acelasi timp elasticitatea”. Dezvoltarea acestei tehnologii s-a bazat pe o multitudine de progrese in inginerie. Din punct de vedere al materialelor, vulcanizarea cauciucului natural ii este atribuita lui Charles Goodyear si Robert William Thomson. In anul 1898 doi imigranti germani, Frank si Charles Seiberling, au deschis o firma care fabrica anvelope din cauciucul vulcanizat inventat de Goodyear si le-au denumit dupa inventator. Cauciucuri sintetice au fost inventate in laboratoarele “Bayer” in anii 1920.

     Materialele din care sunt fabricate anvelopele pneumatice moderne sunt cauciucul sintetic, cauciucul natural, material si sarma, impreuna cu negru de carbon si alti compusi chimici. Anvelopele pneumatice sunt folosite la mai multe tipuri de vehicule precum automobile, biciclete, motociclete, camioane si aeronave. Anvelopele de metal sunt inca folosite la locomotive si vagoane, iar cele din cauciuc solid sunt inca folosite in diverse apicatii nonautomotive precum carturi, masini de tuns iarba sau roabe.

    Astazi, peste un miliard de anvelope sunt produse anual in peste 400 de fabrici din intreaga lume. Se estimeaza ca in 2015 se vor vinde, la nivel global, aproximativ 1.72 miliarde de anvelope. In anul 2004 s-au vandut in intreaga lume anvelope in valoare de 80 de miliarde de dolari, iar in 2010 vanzarile au ajuns la 140 de miliarde de dolari. In momentul de fata, cele mai mari companii din punct de vedere al veniturilor sunt “Bridgestone”, “Michelin”, “Goodyear”, “Continental” si ‘Pirelli”.

 

   sursa: cineainventat.ro