Cultivarea arborelui de cauciuc asigura un venit pentru 30 milioane de oameni anual

Cu toate acestea, mijloacele de trai ale acestor fermieri este amenintata de defrisari. Producatorii de anvelope consuma aproape 70% din productia mondiala de cauciuc natural, astfel este rolul companiilor precum Michelin de a proteja si conserva aceste resurse naturale si a asigura sustenabilitatea cultivarii arborelui de cauciuc (Hevea).

Pentru mai multe decenii, MICHELIN a cultivat aproape 21.000 de hectare de plantatii Hevea in Brazilia si Nigeria, care reprezinta 12% din necesarul MICHELIN de cauciuc natural din intreaga lume. Pentru a proteja sanatatea pe termen lung a culturii Hevea în Brazilia, de exemplu, MICHELIN a investit intr-un program de agricultura durabila, pentru a genera rezultate strategice sociale, economice si de mediu. Aceste situri agricole locale efectueaza prelucrarea de baza pe cont propriu si dezvolta alte tipuri de cultura intre randurile de Hevea, cum ar fi cacao si banane.

Protejarea biodiversitatii si a padurilor tropicale

MICHELIN a creat, de asemenea, "coridoare ecologice", care sa lege cele trei tipuri de padure atlantica pentru a crea continuitate de la coasta oceanica spre zonele interioare care acopera circa 3.000 de hectare. Aceste paduri tropicale, care initial se extindeau de-a lungul intregii coaste braziliene, acum mai acopera doar 10% din dimensiunea originala: devenind una dintre cele mai amenintate paduri tropicale din lume.

Colaborand cu grupurile agricole locale

MICHELIN este in stransa colaborare cu autoritatile locale si grupuri preocupate de biodiversitate pentru a dezvolta aceste coridoare. In plus, MICHELIN a dezvoltat plantatii de familie de arbore cauciuc prin furnizarea fermelor mici invecinate (1.000 familii) cu soiuri rezistente de Hevea produse de programul de cercetare a reproducerii condus de MICHELIN si CIRAD (Centre International pour la Recherche Agronomique et le Développement). Cu preturile in continua crestere, impreuna cu alte marfuri, comunitatea locala a inteles ca renteaza sa fie un producator, oferindu-le o sursa garantata de venit.

Un nou sat

MICHELIN, de asemenea, a decis sa doneze 18 hectare de teren pentru construirea unui sat nou, numit Nova Igrapiuna, in principal pentru cultivatori si familiile lor. Satul este echipat cu unitati moderne de procesare a apei si include spatii verzi deschise, facilitati medicale si scoli.

Programul de reimpadurire

Dupa o trecere in revista a teritoriului si a speciilor sale, un program de reimpadurire a fost, de asemenea, initiat. Peste 2.700 de hectare din plantatiile noastre de cauciuc din Bahia, Brazilia, au fost tinute in totalitate necultivate pentru a ajuta la protejarea padurilor virgine, florei si faunei. Proiectul a repopulat zona cu animale si a incurajat eco-turismul din jurul cascadei pentru a proteja mai bine mediul.
 
cauciuc_400

Cresterea gradului de constientizare ecologica

Intr-un efort de a conserva ecosistemul, MICHELIN ajuta la cresterea sensibilizarii ecologice in cadrul comunitatii regionale, in cooperare cu diverse organizatii (CETREL, BioBrasil si Tropical Nature Foundations). Puteti afla mai multe despre acest program de educatie de mediu la adresa: http://www.michelin-hevea.com.

Cercetare biologica si agricola

In zonele in care se cresc plantatiile Hevea, MICHELIN conduce si cercetarea biologica si agricola, avand urmatoarele obiective:
  • imbunatatirea tehnicilor de exploatare a arborelui Hevea in scopul de micsorare a costurilor de productie
  • cresterea beneficiilor recoltelor
  • imbunatatirea calitatii cauciucului natural
  • combaterea bolilor printre copacii Hevea

Combaterea bolilor arborilor de cauciuc

MICHELIN a lucrat indeaproape cu o gama larga de universitati, institute stiintifice si organizatii de cercetare pentru a lupta mai eficient impotriva unei boli cauzate de uleiul sud-american microcyclus, o ciuperca care ataca frunzele arborelui Hevea brazilian si care ar putea periclita serios si plantatiile asiatice si africane. Rezultatele acestei cercetari au facut totodata posibila selectarea si reproducerea acelor soiuri de Hevea care sunt mai rezistente la atacul parazitilor. Timp de cativa ani, am donat arbori tineri, rezistenti la ciuperci micilor agricultori din vecinatate, in Brazilia. Numai in 2006 am donat 200.000 de copaci.

Conservarea resurselor naturale

In Nigeria, cele patru plantatii MICHELIN sunt destinate protectiei mediului inconjurator. Cele 500 de hectare de padure tropicala in plantatia Raului Osse la granita cu Parcul National Okumu (protejat din 1999) sunt astazi considerate a fi ultima rezervatie de padure tropicala din partea de vest a tarii. Datorita acestei plantatii, MICHELIN a fost distins cu premiul din 2002 al Fundatiei Nigeriene de Conservare (NCF) pentru compania cele mai prietenoasa cu mediul din Nigeria.

Reciclarea anvelopelor uzate

Astazi, tot mai putine anvelope ajung sa fie aruncate in halde de deseuri, intrucat noi posibilitati de reciclare sunt dezvoltate si tot mai multi oameni devin constienti de mizele ecologice implicate. MICHELIN este ferm decisa sa lupte pentru a proteja mediul si participa activ la miscarea comuna din industria anvelopelor pentru a incuraja reciclarea anvelopelor uzate. In Europa, aruncarea in depozite de deseuri a anvelopelor uzate intregi a fost interzisa inca din 2003, iar aruncarea anvelopelor taiate a fost interzisa din 2006.

sursa: michelin.ro