Ce anvelope să alegem? Sfaturi pentru alegerea anvelopelor de vară.

Înainte de a ne răspunde la întrebarea ce anvelope să alegem, trebuie să aflăm care sunt dimensiunile potrivite pentru autovehiculul nostru. Cea mai simplă metodă este să ne uităm la anvelopele autovehiculului nostru. Căutaţi marcajele cu indici de tipul: 185/65R14 – aceasta este dimensiunea anvelopelor Dumneavoastră.

De ce este necesar să respectăm dimensiunile şi indicatorii recomandaţi de producător?

Producătorul autovehiculului nostru a prevăzut câteva dimensiuni alternative pentru anvelope, pe care le putem monta. Împreună cu dimensiunile, producătorul a menţionat şi indicele de viteză şi cel de sarcină ale anvelopele noastre. Aceste dimensiuni şi indexuri se numesc omologare. Aplicarea acestor dimensiuni împreună cu indexurile recomandate este foarte importantă, pentru că garantează folosirea completă a caracteristicilor autovehiculului . Aplicarea altor dimensiuni duce la apariţia riscului de funcţionare incorectă a hidraulicii instalaţiei de conducere, sistemelor ABS, ESP şi ASR, precum şi o utilizare mai slabă a potenţialului (caracteristicile dinamice) autovehiculului nostru în timpul accelerării, aderenţei sau stabilităţii.

Dimensiuni recomandate şi dimensiuni alternative ale anvelopelor

Este acceptabilă o abatere nesemnificativă faţă de dimensiunilor aşa ziselor anvelope omologate (recomandate de producător), prin înlocuirea lor cu aşa zisele „alternative”. Alternativa este dimensiunea anvelopei şi roţii, a căror înălţime totală nu diferă cu mai mult de 3% faţă de înălţimea dimensiunii anvelopelor recomandate.anvelope2

De exemplu: dimensiunea recomandată este 205/55R16 – alternativa poate fi 195/65R15 – diferenţa totală a înălţimii este de 0,58%. Astfel de abateri sunt admisibile şi sunt în limitele normei, fără să ducă la urmări negative pentru puterea de tractare a autovehiculului.

Trebuie să nu uităm că folosirea de anvelope alternative poate duce la date eronate ale vitezometrului şi a kilometrajului, precum şi la un consum mai mare de combustibil (la folosirea de anvelope mai late decât cele recomandate).

În cazul în care nu ştiţi ce dimensiuni alternative puteţi aplica, verificaţi variantele la secţiunea „Informaţii generale în legătură cu anvelopele şi sfaturi utile” după care alegeţi „Calculatorul de anvelope”.

În cazul în care aveţi dubii, puteţi să aveţi încredere în alegerea unor anvelope alternative făcută de specialiştii noştrii, sunând prin telefon, la numărul de telefon menţionat pe pagina noastră de internet.

Este posibilă montarea de anvelope cu alt index de viteză şi sarcină, diferit faţă de cel recomandat?

La indexul de sarcină şi viteză la anvelopele de vară nu trebuie să fie folosite anvelope cu indexuri care sunt mai mici faţă de cele recomandate de producător. Montarea anvelopelor cu index de sarcină şi viteză mai mic decât cel recomandat este interzisă şi se pedepseşte în unele state (de exemplu Polonia). Anvelopele cu index mai mic reduc considerabil siguranţa autovehiculului, crescând riscul de uzură precoce a anvelopelor sau comportamentul lor necontrolat pe carosabil. De asemenea trebuie să amintim că, dacă se ajunge la un impact sau accident rutier, asiguratorul are dreptul să refuze plata despăgubirilor, atunci când anvelopele nu corespund cerinţelor producătorului. 
Este posibilă montarea de anvelope cu un index de viteză sau sarcină mai mare. Astfel de decizie duce la creşterea stabilităţii în deplasare în linie dreaptă. 
Totuşi trebuie să amintim că la schimbarea indexului de viteză cu unul mai mare cu câteva trepte (de exemplu de la T – 190 km/oră la W – 270 km/oră) poate creşte rezistenţa la rulare, poate creşte consumul de combustibil sau să scadă confortul în timpul călătoriei – anvelopa cu un indice de viteză cu mult mai mare decât cel recomandat este mai rigidă, mai grea şi mai zgomotoasă. La o schimbare mai mică (de exemplu de la T – 190 km/oră la H – 210 km/oră) aceste urmări negative sunt nesemnificative. 
Anvelopele cu un indice de viteză mare (de la V până la Y) sunt recomandate pentru maşinile cu putere mare a motorului.

Câte anvelope să schimbăm, două sau patru?

Ce să facem în situaţia în care vrem să schimbăm doar 2 în loc de toate 4 anvelopele?

Soluţia optimă este să avem 4 anvelope la fel, montate pe autovehiculul nostru (acelaşi model). Legislaţia admite posibilitatea de a se monta anvelope diferite, însă ele trebuie să fie două la fel pentru fiecare axă (pe o axă anvelopele trebuie să fie identice), însă trebuie să ţinem minte că astfel de soluţie reduce performanţele autovehiculului nostru.

Folosirea a două modele diferite de anvelope înseamnă că veţi avea două căi de frânare diferite, două moduri diferite de a face faţă la aquaplaning, două diferite moduri de distribuire a puterii autovehiculului pe carosabil. Comportamentul autovehiculului nostru va reprezenta o variantă medie a performanţelor celor două modele de anvelope cu particularitatea că aderenţa axei din spate este mai puţin previzibilă în timpul comportamentului. Iată de ce, dacă totuşi luăm decizia să schimbăm doar două anvelope ale autovehiculului, trebuie să ţinem minte – anvelopele noi le montăm întotdeauna în spate. Astfel de metodă reduce riscul de alunecare a autovehiculului pe teren ud şi îmbunătăţeşte controlul în situaţii grele ca frânare de urgenţă sau curbă strânsă.

Anvelopele se împart în 3 clase: economică, medie şi înaltă. anvelope3
Ce clasă de anvelope să alegem?

Orice producător mare ca Michelin, Goodyear, Continental sau Bridgestone propune în oferta sa mărci de anvelope din diferite clase, începând cu cele mai ieftine şi până la cele mai scumpe. În general putem distinge trei clase de anvelope: economică, medie şi înaltă. Clasele anvelopelor sunt în funcţie de preţul şi calitatea lor, ceea ce înseamnă că calitatea corespunde preţului. 
Ce anvelope să alegem? Scumpe sau ieftine? 
Trebuie avut în vedere faptul că la anvelope există o corelaţie foarte puternică între calitate şi preţ. Anvelopele din clasa economică niciodată nu vor avea performanţele anvelopelor din clasa înaltă. Anvelopele din clasa cea mai de sus reprezintă cel mai înalt nivel tehnologic, însă la drumuri scurte şi condus liniştit nu vom descoperi potenţialul lor.

Anvelopele din clasa economică

Cele mai ieftine mărci ca Barum, Dеbica, Sava sau Dayton se produc prin tehnologii vechi, deja consacrate, folosite înainte la anvelopele din clasele de sus. Aici este vorba şi de desenul protectorului, precum şi de mixtura de cauciuc folosită. 
La anvelopele din clasa economică principalul accent este pus pe funcţionalitate, cu ajutorul unor soluţii deja testate, pentru că aici este greu să vorbim de soluţii inovative în ceea ce priveşte protectorul. Anvelopele din clasa economică se comportă cel mai bine în condiţii urbane, la autoturismele din clasa mică sau medie. Clasa economică de anvelope este destinată conducătorilor care caută în primul rând preţul mic. Acest tip de anvelope se comportă cel mai bine la un condus liniştit şi deplasări lunare nu foarte lungi. 
În cazul în care nu vă deplasaţi mii de kilometri lunar, conduceţi în condiţii urbane, conduceţi liniştit, atunci anvelopele din clasa economică sunt potrivite pentru Dumneavoastră. 
Modelele populare din clasa economică sunt:

 • Barum Brillantis 2
 • Dеbica Passio 2
 • Dеbica Navigator 2 (anvelopa allseson)
 • Sava Perfecta

Anvelope clasa medie

Clasa medie este pentru conducătorii care se aşteaptă la ceva în plus faţă de utilizatorul din clasa medie. Anvelopele din clasa medie reprezintă compromisul cel mai bun între calitate şi preţ. Ca şi clasă medie sunt definite următoarele mărci: Fulda, BFGoodrich, Kleber, Firestone şi Uniroyal.

Anvelopele din această clasă sunt destinate tuturor tipurilor de autovehicule, de la autoturismele mici, clasa medie de autovehicule până la cea mai înaltă clasă de autovehicule. Ele se comportă bine la o utilizare zilnică atât urbană, cât şi la drum lung.

Clasa medie este un segment important pentru producătorii de anvelope din cauza popularităţii mari în rândul clienţilor. Producătorii depun un efort mare pentru dezvoltarea mărcilor din acest segment, iar ca rezultat clientul primeşte o calitate bună la un preţ relativ bun.

În cazul în care căutaţi anvelope pentru utilizare zilnică, anvelope cu o calitate înaltă şi un preţ bun, atunci anvelopele din clasa medie sunt potrivite pentru Dumneavoastră.

Modele populare din clasa medie sunt:

 • Uniroyal RainExpert
 • Fulda ECOCONTROL
 • Kleber DYNAXER HP 3
 • Firestone TZ300

Anvelope din clasa înaltă.

Anvelopele din clasa înaltă (premium) sunt anvelope pentru conducători exigenţi. Ele sunt proiectate astfel încât se comportă întotdeauna bine, indiferent de situaţia în care se poate afla un conducător. Anvelopele din clasa premium sunt destinate atât călătoriilor lungi, precum şi condusului în condiţii urbane. Ele asigură siguranţa maximă în situaţii extreme, ca de exemplu frânare de urgenţă.

Anvelopele din clasa înaltă sunt cel mai important segment pentru producători. Acest lucru este legat şi de investiţiile imense şi cercetare, activităţile de dezvoltare şi inovaţiile. Anvelopele din clasa premium reprezintă cele mai noi soluţii în domeniul mixturilor de cauciuc şi soluţiile inovative pentru protector. Clasa înaltă reprezintă cartea de vizită pentru orice producător de anvelope, iată de ce, atunci când luăm decizia de a achiziţiona anvelope din această clasă, noi primim întotdeauna cea mai înaltă calitate pe care o poate oferi respectivul producător.

Anvelopele din această clasă sunt destinate atât autovehiculelor din clasa medie, cât şi limuzinelor şi autoturismelor sport cu motorizări cu putere mare. Anvelopele din clasa înaltă sunt de exemplu Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin şi altele.

În cazul în care clientul conduce des, foloseşte un tip mai agresiv de condus, el se aşteaptă anvelopele să-i garanteze condus sigur în orice situaţie, iar atunci anvelopele din clasa înaltă sunt cea mai bună alegere.

Modele populare din clasa înaltă sunt:

 • Michelin Energy Saver
 • Goodyear EFFICIENTGRIP
 • Goodyear DURAGRIP
 • Dunlop BlueResponse
 • Dunlop SP SPORT
 • Continental ContiEcoContact 3
 • Continental ContiPremiumContact 5

Ce tip de protector să alegem?

Pe piaţa de anvelope din România există multe modele de anvelope. Doar în oferta de la Promo-anvelope.ro există în jur de 500. Să încercăm să le ordonăm într-un fel. Pe piaţă există trei tipuri de protectori: simetrice, asimetrice şi cele cu direcţia de rotaţie. Fiecare din aceste tipuri reprezintă un nivel diferit de dezvoltare tehnologică, fiecare are părţile lui tari şi puncte slabe.

Anvelopele simetrice.

Anvelopele simetrice se întâlnesc cel mai des în ofertele producătorilor cu anvelope de vară, faţă de cele de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că anvelopa cu un protector simetric nu se comportă foarte bine în condiţii de iarnă.

Protectorul simetric este astfel creat încât cele două jumătăţi ale lui sunt la fel, astfel anvelopa respectivă poate fi montată în orice poziţie. Avantajul principal al anvelopei simetrice este confortul acustic înalt. Protectorul simetric, dacă este combinat cu un mix de cauciuc potrivit, permite obţinerea unei rezistenţe mai mici la rulare, iar de acolo decurge – scăderea consumului de combustibil şi influenţa pozitivă asupra duratei de viaţă a anvelopei.

Anvelopele simetrice, în cazul autoturismelor, sunt întâlnite cel mai des cu dimensiuni cuprinse între 13 şi 15 inch. Anvelopele simetrice sunt prezente des în ofertele pentru autovehiculele comerciale (Commercial).

Protectorii simetrici se întâlnesc la clasele de buget sau medie – ele sunt recomandate pentru autovehicule cu volum mic şi mediu al motorului cu o putere nu prea mare. Aceste anvelope nu sunt o alegere bună pentru autovehicule cu motorizări de putere mare.

În cazul în care căutaţi un condus liniştit şi sigur în orice condiţii, deţineţi un autovehicul cu volum mic sau mediu al motorului, anvelopele simetrice sunt o alegere bună pentru Dumneavoastră!

Exemple de anvelope cu protector simetric:

 • Firestone TZ300
 • Dayton D110 şi altele.

Anvelope asimetrice

Anvelopele asimetrice pot fi găsite în ofertele producătorilor. Primii protectori asimetrici apar pe piaţă în urmă cu aproximativ 20 de ani, însă devin populare în urmă cu aproximativ 10 ani. Anvelopele asimetrice în momentul de faţă sunt segmentul din piaţa de anvelope cu dezvoltarea cea mai rapidă. Astfel de anvelope se montează din ce în ce mai des ca anvelope pentru autovehiculele care ies din fabrică din clasa medie şi de top.

Desenul protectorului este diferit pe cele două părţi. Partea interioară a protectorului (cea cu mai multe şanţuri) este responsabilă pentru drenarea apei, iar partea externă răspunde pentru condusul mai bun în linie dreaptă şi în curbe. Această soluţie tehnică ajută la stabilitatea mai mare în curbe, în comparaţie cu alte tipuri de anvelope (mulţumită distribuţiei mai bune a presiunii), precum şi pentru o viaţă mai lungă a protectorului. Anvelopele cu protector asimetric sunt silenţioase şi economice.

La anvelopele asimetrice trebuie să se acorde atenţie montajului (însemnarea inside – anvelopa se montează cu partea respectivă spre interior, outside – în afară spre cel care montează).

Protectorii asimetrici se întâlnesc cel mai des la clasa medie şi înaltă – ele sunt recomandate pentru montajul atât la autoturisme compacte şi de oraş, cât şi la autoturisme sport şi limuzine cu putere mare a motorului.

Dacă căutaţi anvelope care să fie concomitent silenţioase, să asigure un confort înalt şi să fie relativ economice, să asigure o aderenţă foarte bună în curbe şi în deplasarea în linie dreaptă, anvelopele asimetrice sunt alegerea potrivită pentru Dumneavoastră!

Exemple de anvelope asimetrice:

 • Dunlop Sp Sport 01
 • Goodyear Excellence
 • Michelin Primacy HP
 • Bridgestone ER300
 • Continental ContiPremiumContact 2
 • Nokian H şi altele.

Anvelope cu direcţie de rotaţie

Anvelopele cu direcţie de rotaţie se întâlnesc foarte des în ofertele tuturor producătorilor. Acest tip de protector este foarte popular, a cărui caracteristică distinctivă este stabilită de direcţia de rotaţie stabilită de producător.

Anvelopele cu direcţie de rotaţie sunt dotate cu un protector sub forma literei „V”, mai precis denumită săgeată. Cel mai mare avantaj al anvelopelor cu direcţie de rotaţie este drenarea foarte bună a apei, reacţia foarte bună la acceleraţie şi oprire bruscă a autovehiculului . Parametrii foarte buni ai anvelopelor cu direcţie de rotaţie face ca acest tip de anvelope să fie montate din ce în ce mai mult la autoturisme sport cu putere mare a motorului.

Protectorii cu direcţie de rotaţie se întâlnesc la toate clasele de anvelope: buget, medie şi cel înalt. Sunt recomandate pentru autovehicule din clasa medie şi de top, precum şi pentru autoturismele sport deja amintite.

În cazul în care căutaţi anvelope care să dreneze bine apa de sub anvelopă, deţineţi autoturism cu un motor puternic şi căutaţi garanţia unei aderenţe bune la acceleraţie şi frânare bruscă, anvelopele cu direcţie de rotire sunt alegerea bună pentru Dumneavoastră!

 • Dayton D320
 • Uniroyal Rainsport 2
 • Goodyear Eagle GSD 3
 • Toyo Proxes T1R
 • Fulda Carat Progresso
 • Vredestein Sportrac 3 şi altele.

În concluzie

În această secţiune am încercat să Vă explicăm pe scurt parametrii de bază pe care conducătorul unui autovehicul trebuie să îi aibă în vedere la alegerea unei anvelope pentru noul sezon.

În secţiunea „Sfaturi către conducători” echipa de la Promo-anvelope.ro va încerca să facă accesibilă întreaga terminologie legată de anvelope, principiile care definesc alegerea anvelopelor, precum şi orice sfaturi practice, care pot ajuta la o alegere corectă, montajul şi exploatarea, precum şi conservarea anvelopelor.

 

   sursa: info.promo-anvelope.ro