Cauciucul viitorului, obținut din PĂPĂDIE. Află ce spun cercetătorii!
Firava păpădie pare să fie salvarea industriei producătoare de anvelope.
În general, păpădiile sunt considerate drept cel mai mare coșmar al grădinilor, deoarece sufocă restul plantelor.
Conform ultimelor cercetări se pare că în rădăcina acestei plante se află însă cheia către un viitor strălucit al industriei mondiale producătoare de cauciuc.
Prin modificare genetică, cercetătorii susțin că pot transforma planta pentru a produce un cauciuc de o mai bună calitate și cu costuri mult mai reduse.
„Cercetăm anumite gene implicate în biosinteza cauciucului. Astfel vom putea crea plante care vor produce mai mult cauciuc, de o mai bună calitate și în condiții de plantare în masă“, a afirmat Dirk Pruefer, directorul proiectului.
Bridgestone, producătorul mondial numărul unu de anvelope a investit deja zeci de milioane de dolari în dezvoltarea cercetărilor asupra păpădiei. Dar aceștia nu sunt singurii care cred în proiect.
„Verificăm calitatea anvelopelor produse și alături de partenerul nostru strategic, Continental, am obținut rezultate foarte bune. Am ajuns la calitatea oferită de cauciucul extras din arborele de cauciuc“, a adăugat directorul proiectului.
Industria producătoare de anvelope consumă două treimi din producția mondială anuală de cauciuc. Astfel, o afacere de peste 25 de miliarde de dolari se bazează strict pe producția câtorva țări sud-asiatice.
Dacă se va reuși transformarea păpădiei într-o sursă viabilă de cauciuc atunci liberalizarea pieței va genera automat prețuri mai mici pentru cumpărători.
sursa: reporterntv.ro