Care este anvelopa potrivita pentru dumneavoastra?

Pentru a va ghida spre a face alegerea potrivita atunci cand montati anvelopele de schimb, exista trei lucruri principale de retinut:

 1. dimensiunea anvelopelor dumneavoastra
 2. conditiile de clima
 3. conditiile de utilizare.

Dimensiunea anvelopelor dumneavoastra

Cand va inlocuiti anvelopele, asigurati-va ca sunt in concordanta cu dimensiunea originala a anvelopelor de prima echipare. Daca nu sunteti sigur cu privire la marimea potrivita, folositi aplicatia "Alegeti anvelopa" pentru a gasi anvelopa potrivita pentru vehiculul dumneavoastra. Sau aflati cum se citeste partea laterala a anvelopei. Atunci cand anvelopele nu sunt montate in seturi complete de patru, va sfatuim ca anvelopele diferite sa nu fie combinate pe un ax. Daca aveti indoieli, consultati furnizorul de anvelope pentru detaliile montarii pentru masina dumneavoastra.

Doriti sa schimbati dimensiunile anvelopelor?

Modificarea dimensiunii unei anvelope poate creste suprafata care este in contact cu solul. Rezultand intr-un raspuns de directie mai bun, cu un comportament mai precis prin curbe. Cu toate acestea, un set de anvelope cu profil scazut cu flancuri reduse, desi ar putea sa arate mai bine, in general, duce la o rulare mai dificila. Si deformarile solului vor putea fi resimtite mai usor. De asemenea, afecteaza franarea, performanta motorului, consumul de carburant si asa mai departe. Pentru siguranta dumneavoastra, ramaneti cat mai aproape posibil de diametrul exterior original. Luati in considerare modificarea latimii jantei pentru a permite pastrarea calitatii de conducere optime. Va recomandam sa consultati un specialist atunci doriti schimbarea anvelopelor.

Autoturisme 4x4

Va recomandam insistent ca vehiculele 4x4 sa pastreze seturi identice din cele 4 anvelope (dimensiune, marca, model, indexul de incarcare/simbolul de viteza). Exceptie face situatia cand anvelope de dimensiuni diferite sunt autorizate de producatorul auto. Recomandarile producatorului trebuie urmate intotdeauna.

2. Conditiile de clima

Anvelopele dumneavoastra trebuie sa reziste unei mari varietati de conditii climatice: ploaie, vant puternic, ceata, gheata, zapada, si asa mai departe. Acestea toate afecteaza  performantele lor si trebuie sa va adaptati stilul de condus pentru a se potrivi cu fiecare tip de vreme. Inainte de o calatorie lunga, verificati starea starea masinii si a anvelopelor dumneavoastra.

Winter driving

Condusul pe carosabil umed

Conditiile de conducere pe vreme umeda includ ploaie, zapada, lapovita si ceata. Pentru a conduce in siguranta trebuie sa intelegeti ca aceste conditii de conducere pe vreme umeda sunt fundamental diferite de cele de conducere pe vreme uscata. Mai ales pe timp de ploaie si ceata.

Driving in the rainPe un drum umed, anvelopele uzate au nevoie de o distanta mai mare pentru a opri. Ploaia, de asemenea, scade vizibilitatea. Riscul de acvaplanare este crescut considerabil. In cazul in care tocmai a plouat, dupa o lunga perioada calda si uscata, praful si uleiul de pe drum il vor face alunecos.

Distanta de franare pe un drum umed este de trei ori mai mare decat pe un drum uscat. O anvelopa Michelin in stare buna va elimina rapid apa de-a lungul benzii de rulare. Deci, va rugam sa verificati adancimea benzii de rulare in mod regulat. Ar trebui sa fie de cel putin 1,6 mm adancime. Cu cat este mai mare profunzimea, cu atat este mai buna capacitatea de a evacua apa.

Condusul pe carosabil uscat

Condusul pe un drum uscat este mai sigur, dar fiti atenti la schimbarile bruste in suprafetele rutiere cum ar fi gropi, pietris sau balti. Acestea risca reducerea brusca a aderentei dumneavoastra.

In timp ce condusul pe drumuri uscate este considerabil mai sigur decat pe drumuri umede, urmatoarele sfaturi ar trebui sa va pastreze anvelopele intr-o stare de buna. Si sa va mentina in alerta.
 • Verificati presiunea anvelopelor in mod regulat, cel putin o data pe luna.
 • Folositi anvelopele potrivite nevoilor dumneavoastra - folositi aplicatia Alegeti Anvelopa.
 • Aveti grija la viteza - mentineti in limitele de viteza desemnate si pastrati o distanta sigura de vehiculul din fata.
 • Deveniti un sofer de noapte bun - fiti atent la vizibilitatea redusa de conducere pe timp de noapte.
 • Nu conduceti atunci cand sunteti obosit, mai ales atunci cand exista trafic intens si pietoni.

3. Conditiile dumneavoastra de utilizare

Deoarece anvelopele sunt singurul punct de contact intre vehicul si drum, ele joaca un rol-cheie in manevrabilitate, confort, distanta de franare si economia de carburant. Conditii diferite de utilizare necesita caracteristici diferite de anvelope.

In oras

Pentru ca aveti nevoie sa fiti de doua ori mai alert in zonele urbane si in orase, inspectati anvelopele cel putin o data pe luna in cazul in care anvelopele sunt reci. Anvelopele insuficient umflate cresc distanta de franare si consumul de carburant. Nu uitati sa verificati si presiunea anvelopei de rezerva.

Criterii de selectie specifice anvelopelor de oras:
 • Distanta de franare. Utilizati anvelope cu distanta minima de franare, atat pe drumuri uscate, cat si umede.
 • Longevitate. Condusul in oras cu numeroasele opriri si porniri pune mare presiune pe durata de viata a unei anvelope. Alege anvelope cu longevitate crescuta.
 • Economie de carburant. Anvelopele cu rezistenta redusa la rulare economisesc combustibil.
 • Presiunea in anvelope. Verificati presiunea cel putin o data pe luna. Anvelopele insuficient umflate cresc distanta de franare si consumul de carburant. Nu uitati sa verificati si presiunea din rotile de rezerva.

Pe drumuri principale si aurostrazi

Pneurile joaca un rol cheie in manipularea vehicul dumneavoastra la viteze relativ mari. Ele ofera actiunile necesare pentru a mentine traiectoria vehiculului dumneavoastra.

Criteriile de selectie anvelope:
 • Distanta de franare la viteza mare. Pentru siguranta maxima, selectati anvelope care furnizeaza distanta minima de franare atat pe drumuri uscate cat si pe cele umede.
 • Confort. Pentru calatoriile lungi, alegeti pneurile care ofera calitati de confort atat in ceea ce priveste nivelul de zgomot si vibratii.
 • Tinuta de drum. Selectati anvelope care ofera aderenta maxima si stabilitate

Automobile sport

Daca va face placere condusul sportiv, anvelopele trebuie sa prevada toate masurile necesare pentru a mentine traiectoria vehiculului la viteze relativ mari, in concordanta cu normele de securitate rutiera sau de pe un circuit autorizat.

Criteriile de selectie anvelope:
 • Aderenta. Uitati-va de un profil de anvelopa cu performante excelente pe drumuri uscate si umede deopotriva.
 • Tinuta de drum. Alegeti anvelopele MICHELIN din gama Sport. Ele ofera precizie excelenta directional si o buna stabilitate in curbe.

 

sursa: michelin.ro