Echlibrarea Rotilor
Echilibrarea rotilor
Gradul de dezechilibrare a rotii, important parametru de diagnosticare, precizeaza starea tehnica a acestui ansamblu din punctul de vedere al echilibrarii sale.
Dezechilibrarea rotilor se poate datora atat procesului de fabricatie, cat si exploatarii. Din fabricatie rotile pot iesi cu imperfectiuni de echilibrare datorate neomogenitatii materialelor, abaterilor dimensionale, existenta valvei etc. De aceea, toate rotile noi trebuie echilibrate. Simptome de dezechilibrare mai apar si in urma utilizarii normale a automobilului, cand rotile se uzeaza neuniform, in urma interventiilor efectuate asupra camerei sau anvelopei, prin aplicarea de mansoane, prin modificarea pozitiei unghiulare a anvelopei la inlocuirea camerei, la reconditionarea jantei etc.
Exploatarea automobilelor cu roti neechilibrate este legata de riscul deteriorarii rulmentilor si amortizoarelor, de inrautatirea tinutei de drum si a securitatii circulatiei. Automobilul prezinta vibratii periculoase si. la o anumita viteza, rotile nu mai mentin contactul permanent si ferm cu solul, directia prezinta nesiguranta iar eficienta franelor se reduce.